Wist je dat? Sportvissers hun vijvervissen kunnen observeren om hun vangstkansen te voorspellen

989
09 jul 2024

Sportvissers zijn dol op vissen. Het is daarom niet heel verrassend dat velen van hen een vijver hebben waarin vissen rondzwemmen. Door het gedrag van deze dieren goed te bestuderen krijg je een aardige indicatie van de vangkansen als je op dat moment naar de waterkant gaat.

Vissen zijn fascinerende wezens waar veel sportvissers urenlang naar kunnen kijken. Doe je dit in een tuinvijver, dan zal het je opvallen dat vissen niet elke dag even actief zijn. Soms zijn ze heel druk, een andere keer liggen ze daarentegen haast apathisch op de bodem. De ene keer kruipen ze bij wijze van spreken over elkaar heen om het voer te pakken, terwijl ze er de volgende dag niet naar omkijken of slechts spaarzaam een paar korrels verorberen.

Het is bekend dat luchtdruk en weersomslagen van invloed kunnen zijn op de activiteit van vis, maar hoe het precies zit kunnen we niet altijd goed duiden. Wel valt op dat het gedrag van vijvervissen verrassend vaak overeenkomt met dat van vissen in het wild – en daar kun jij je voordeel mee doen.

Vangsten voorspellen

Zo waren de karpers in de vijver van een fanatieke karpervisser tijdens een koude periode in de winter ineens erg actief. Dat was voor hem reden het te gaan proberen op het nabijgelegen IJsselmeer. Een heel ander type water dan een tuinvijver, maar de sessie leverde diverse mooie vangsten op.

De naderende weersomslag activeerde niet alleen de vissen in de vijver, maar ook die van het grote, open water. Deze vlieger gaat niet alleen op voor de winterperiode. Als de vissen in zijn vijver bij warm zomerweer erg passief zijn, blijft een andere sportvisser vaak thuis: dan krijgt-ie toch geen stootje. Pas zodra zijn gevinde huisdieren voelen dat er onweer aan zit te komen en extra actief worden, pakt hij snel zijn hengelmateriaal om eropuit te gaan. Dat zijn vaak de momenten dat het heel snel bingo is.
 

Goede graadmeter

Als sportvisser kun je handig gebruikmaken van de signalen die vijvervissen geven. Heb je geen vijver? Kijk dan eens bij je vismaat of bij de buren in de tuin. Houd daarbij in het achterhoofd dat vissen zich in het wild anders kunnen gedragen dan in de tuinvijver. Diep water dat in het voorjaar langzaam opwarmt is immers niet te vergelijken met een ondiep tuinvijvertje. Ook gaat de vergelijking tussen stilstaand en stromend water ietwat mank.

En karpers zijn tenslotte geen snoeken. Maar toch zal het je verbazen hoe vaak het gedrag van vijvervissen een goede graadmeter is voor de activiteit van vissen ‘in het wild’. En laat je tenslotte zeker niet weerhouden om naar de waterkant te gaan als de vissen in je tuinvijver niet actief zijn. Sportvissen is immers zoveel meer dan het vangen van een vis: ga lekker op pad en geniet van de visdag aan of op het water.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.